четвер, 31 березня 2016 р.

ЗНАЙМСТВО ДІТЕЙ З БОЛГАРСЬКИМ ПОСУДОМ

ЗНАЙОМСТВО ДІТЕЙ З БОЛГАСЬКИМ ПОСУДОМ

ВИХОВАТЕЛЬ: Діти, ми з вами вже знаємо про те, що в нашому рідному селі живуть люди різної національності. Тому ми розмовляємо не тільки російською, українською, а ще і болгарською мовою. Ми з вами співаємо болгарські пісні, вчимо  та читаємо болгарські віршики, казки, прислів’я, та згадуємо наші традиції, звички та обряди. Наші бабусі зберегли болгарський одяг, готують болгарські страви, зберегли посуд на пам’ять від своїх бабусь та дідусів.
Сьогодні на заняття в гості до нас  завітала Лідія Василівна. Вона принесла болгарський посуд та й розкаже вам про нього. ( Лідія Василівна одягнена в національний болгарський одяг вітає дітей і співає пісню).
« Ковал свири пу пуляна
Пу пуляна край гурица
Млада хубава Стуяна
Търчи с менци за вудица





Вона пояснює дітям деякі слова: Що означає слово « менци»?
«Менци» - це відро, яким носили воду. А ще можна на відро сказати – «циберка».
Далі Лідія Василівна показує черпак ут картуна.( теж для води). Люди вирощували спеціальний гарбуз для виготовлення такого черпака.
Нушкувъ – в ній  замішується тісто для випічки хліба.
Тучилка – для розкативання тіста.
Сач – для випікання хліба.
Лъжица, пъница ( виготовлювалося з дерева).
Лідія Василівна звертається до дітей: - « Подивиться, будь ласка на цей посуд, в якому господині тримали - молоко (« мляко»), компот («узвар»), воду («вудъ»).  Цей посуд називається – «гарне»
« Гарне»- (глечик) оздоблене елементами болгарського арнаменту та візерунками. На глечику намальовані рослини, квіти з завітушками ( які позначають рожки баранців).

Вихователь звертається до дітей: - Діти, подивіться на глечик ( гарне), де ще ви бачили такі схожі квіти і візерунки?
-         Так! На болгарських рушниках!
Вихователь роздає дітям заготовки, на яких намальовані силуети (глечики), дає дітям завдання оздобити квітами, завитушками та візерунками.
Під час малювання звучить болгарська мелодія.
Наприкінці заняття Лідія Василівна розглядає малюнки. Вихователь і діти дякують їй за цікаву розповідь про посуд, читають вірші на болгарській мові., грають в улюблену рухливу гру з м’ячем « На Харман.




Немає коментарів:

Дописати коментар